contacte: anticapitalistes@anticapitalistes.net

  

Anticapitalistes
  
dimecres 11 d’octubre de 2017 | Manuel
Catalunya: Un minut de república

Vicent Partal

Avui a les 19.37, davant el Parlament de Catalunya, el president Puigdemont ha declarat la independència, seguint el mandat expressat per la ciutadania en el referèndum del primer d’octubre. Però un minut després ell mateix ha anunciat la voluntat de suspendre’n les conseqüències durant unes setmanes per permetre unes mediacions internacionals.

La declaració finalment ha estat signada, de manera que s’ha fet evident davant el món el naixement del nou estat.

La decisió de suspendre immediatament les conseqüències de la declaració, la podrem jutjar tots plegats millor d’ací a uns dies que no pas ara. Perquè l’objectiu d’un acte com aquest no pot ser sinó posar en evidència Mariano Rajoy davant la comunitat internacional. I, per tant, no serà fins després de comprovar –en aquestes hores immediates– les reaccions del govern espanyol i de les institucions europees que podrem acabar entenent l’abast del pas que s’ha fet i si era aquest camí, el de la suspensió, el més eficaç que es podria prendre.

Eslovènia va prendre una decisió semblant i li va funcionar molt bé. Però no era un cas tan comparable com alguns, amb una intenció o una altra, ara ens volen fer veure. Sobretot perquè Eslovènia ja controlava el país completament quan va acceptar l’ajornament, perquè els límits temporals d’aquella decisió eren molt més clars i perquè els negociadors eren públics i coneguts. L’aturada eslovena tenia més pes, perquè ací no sabem encara qui són els possibles mediadors ni com pensen fer de mitjancers. Ara, ningú no hauria de passar per alt la importància de la declaració del president de la Unió Europea, Donald Tusk, només una hora abans del moment previst per a començar el ple. Tusk ahir, públicament, va anar molt més enllà que Juncker i la Comissió Europea no han anat mai. És més llest, té més bona informació i el seu equip és molt més bo que no el del president de la Comissió.

Per tant, la via catalana no és la via eslovena però podria funcionar com la via eslovena. Durant les hores vinents, els dies vinents a tot estirar, comprovarem si Europa finalment hi posa el coll o si només volia evitar com fos la declaració d’independència. I al costat d’això veurem si Espanya reacciona violentament o si rebaixa la tensió del conflicte. Eslovènia va acceptar d’aturar la independència convençuda que així demostraria al món l’autoritarisme de Sèrbia i li resultaria més senzill d’entrar en la comunitat internacional. L’efecte pot funcionar a Catalunya d’una manera semblant si realment hi ha un canvi en marxa en les institucions europees i si Rajoy fa allò que tothom espera que faça. Altrament, haurem perdut una oportunitat.

Però la política és l’art de fer les coses possibles i per això de vegades posa els polítics en situacions molt complicades. Puigdemont avui ha aparcat l’èpica, a consciència. Venint de l’èpica desplegada al carrer, contra la tirania, és lògic que molta gent tinga una sensació estranya, sorprenent, fins i tot trista. Però, tal com ahir ja vaig intentar explicar, i avisar, el primer dia de la independència no es nota mai res i cal la perspectiva del temps perquè les decisions més difícils i històriques prenguen sentit. Per sort, això estic segur que ho veurem ben aviat, ho comprovarem, com molt encertadament ha dit la CUP.

PD. Per situar el debat, potser, de forma més gràfica:

1. Donald Tusk, president de la Unió Europea, demana en públic i personalment a Carles Puigdemont que no faça un pas irreversible i afirma que Catalunya i Espanya han de negociar,
2. Puigdemont declara la independència però la suspèn. El món sencer ho identifica com un gest de diàleg,
3. Espanya reacciona amb violència
4. Puigdemont té dret a apel·lar a Tusk. Ell ha complert la seua part.
5. Tusk ha de frenar Rajoy o Puigdemont es considerarà legitimitat per no mantenir el pacte.

S’entén?

10/10/2017

vilaweb


A la mateixa secció:


Carles Riera, candidat de la CUP per Barcelona: ‘Aquesta vegada no negociarem sobre els objectius, sinó sobre el punt de partida’


Alacant, 19 de desembre: Xerrada L’infrafinançament del País Valencià, com afecta les nostres vides i presentació del llibre "El País Valencià que volem".


República Catalana: [VÍDEO] Fachin demana als indecisos que votin partits independentistes


Història d’un almogàver: aventures i desventures de l’elxà Bernat d’Ainès


[VÍDEO] Òmnium envia una carta col·lectiva a Cuixart i Sànchez amb un missatge clar: ‘No defallirem’


Los millones que ha arrancado Podemos al Consell con sus enmiendas a los Presupuestos de 2018


Comarques i pobles oblidats per un estat radial


República catalana: Documental "El primer dia d’octubre", produït per la Directa - Agència UO


Iniciativa "Hablamos español": Nueva ofensiva del españolismo lingüístico


Dels Furs (sobirania) a l’Estatut (ajupir el cap)

Creative Commons License Esta obra est� bajo una licencia de Creative Commons by: miquel garcia -- esranxer@gmail.com