contacte: anticapitalistes@anticapitalistes.net

  

Anticapitalistes
  
divendres 20 de desembre de 2013 |
El nostre cos, la nostra decisió. Pel dret de les dones a decidir. Avortament lliure i gratuït

Declaració de Esquerra Anticapitalista-Revolta Global

Tornem a haver d’explicar on se situa el debat. De nou l’església i els sectors més conservadors assenyalen aquelles que fem ús de la nostra llibertat, criminalitzant-nos. No es tracta de quan comença la vida. Respecte a això la ciència té més a dir que l’església.

Ells no defensen la vida. No es preocupen de les dones que moren per avortaments clandestins, per aquelles que no es poden permetre quedar-se embarassades per no tenir feina, ni dret a l’educació, a la sanitat, a un habitatge, a una vida digna; no es preocupen per aquells i aquelles que ja som al món. Callen front polítiques d’austeritat i de desmantellament de les conquestes socials. No és la vida el que els preocupa: és el control del cos de la dona; de la seva capacitat de reproducció. Es tracta de posar en qüestió la capacitat de decisió de les dones sobre el seu cos i la seva sexualitat, de la recuperació dels rols tradicionals en els que la dona ha de ser submisa, de la imposició d’un model de sexualitat lligada a la reproducció, on es redueix tota la sexualitat a aquella que és heterosexual.

NO VOLEM TORNAR ENRERE, TAMPOC CONTINUAR COM FINS ARA

Mentre el PP ens amenaça amb una nova llei, proposada des de el Ministeri de Justícia i no pel de Sanitat, que eliminaria les 14 setmanes d’avortament lliure i establiria un sistema de supòsits més restrictiu que el de la llei anterior del 85, ens trobem en una situació de despenalització parcial de l’avortament. El PSOE va fer algunes passes però no es va atrevir a plantar-se front la pressió de l’església ni va trencar amb la lògica de la privatització.

El 98% dels avortaments es realitzen fora de la sanitat pública, en clíniques privades i concertades. Algunes comunitats autònomes no els practiquen, en altres s’ha de pagar. Les dones avorten en centres de salut que no són els seus, en altres ciutats, amagant-se, com si fessin quelcom dolent.

Un cop que van al seu metge, les envia tres dies a casa per a que s’ho pensin, amb un sobre amb informació que queda ben lluny de la imparcialitat (avantatges fiscals, adopció, etc.). Es qüestiona la decisió de les dones com si fossin unes histèriques o impulsives, incapaces de prendre decisions soles.

No existeix accés gratuït a anticonceptius. La prevenció és fonamental. És un dret bàsic.
Tampoc existeix una educació sexual i afectiva que doni respostes a la realitat. L’única informació que s’hi acosta és sobre les malalties de transmissió sexual i els aspectes biològics de la reproducció. Però la sexualitat és part de la nostra identitat; és molt més que reproducció.

Molts professionals objectors de consciència a la sanitat pública realitzen avortaments en la privada. La moral passa a segon terme quan es pot fer negoci. A la resta ens imposen una moralitat absurda que castiga tot allò que no encaixi en les seves reduccionistes definicions de sexualitat, família, etc.

Retallades en els ajuts educatius, assistència social, dependència, acomiadaments, desnonaments… que limiten els nostres drets en tots els sentits. Retallades i mesures que afecten més a les dones perquè parteixen d’una situació de desavantatge i per ser les que més accedeixen als serveis públics.

NOVA LLEI DEL PP, UNA NOVA PASSA PER COLLAR-NOS ENCARA MÉS

El PP amenaça amb tornar a convertir en delicte la decisió d’una dona sobre la seva maternitat, forçant-nos a ser mares a no ser que puguem demostrar haver estat violades o córrer un risc greu, condemnant a morir a qui no pot viatjar a Londres a avortar. Tutela les menors, considerant-les capaces per ser mares però no per decidir no ser-ho, quan si poden fer-ho en qualsevol altra intervenció quirúrgica.

Aquest nou atac no es troba aïllat de les mesures que estem patint: les retallades, els acomiadaments i la precarietat formen part de la mateixa lògica. El capitalisme necessita controlar els nostres cossos per sobreviure i sortir d’aquesta crisi; per aprofitar-se de la situació de les dones en la mercat laboral, generant més precarietat, estenent-la al conjunt de la classe treballadora, carregant sobre les seves espatlles la cura de la casa, de la mainada, de les persones malaltes, de les persones grans, de les persones amb diversitat funcional, mentre retalla i precaritza les condicions de vida de les dones i de tots.

La nova llei és una nova passa per tenir-nos més collades. El dret a decidir forma part dels drets i conquestes socials, laborals i polítiques que fan nosa als beneficis del capital i que estan desmantellant. Els i les que lluitem i resistim dia a dia per defensar la nostra dignitat hem de prendre consciència del que hi ha en joc. Hem de fer nostra la lluita feminista pel dret a decidir, recuperant els carrers.

AVORTAMENT LLIURE I GRATUÏT!

LA NOSTRA PROPOSTA: DRETS SEXUALS I REPRODUCTIUS PER A TOTES I TOTS


 • Dret a l’autodeterminació sobre el propi cos i la nostra sexualitat:
  sense intromissions de l’Estat ni l’església. Reconeixement de la nostra capacitat de decidir si volem ser mares o no i quan. Sense tuteles, sense
  períodes de reflexió. Siguem menors o majors d’edat.


 • Despenalització de l’avortament:
  retirada de l’avortament del codi penal i dret a decidir sobre els nostres cossos sense cap limitació. Decidir no és un delicte, és un dret.


 • Avortament lliure i gratuït:
  finalització dels concerts a les clíniques privades. Interrupció voluntària de l’embaràs en la sanitat pública, per a totes.


 • Accés gratuït als anticonceptius:
  en els centres educatius, en els centres de salut, en els centres de serveis socials.


 • Educació sexual:
  per gaudir de la pròpia sexualitat, sense riscos, amb autonomia i responsabilitat, trencant amb l’heteronormativitat. El plaer no és un pecat.


 • Drets reproductius per a totes:
  retirada de la restricció de la reproducció assistida a dones solteres i lesbianes. No hi ha un sol model de família.


 • Defensa de la vida, front l’austeritat i la precarietat. Les nostres vides valen més que els seus beneficis.

+ Info:

El aborto en España

Decálogo de la “Ley de Protección de la Vida del Concebido”

Grupos ultracatólicos y expertos antiabortistas asesoraron al Ministerio sobre la nueva ley. Las asociaciones de defensa de los derechos de la mujeres critican que se les incluya entre los consultados cuando apenas hablaron sobre el borrador de la ley ni recibieron información

Posición de la Asociacion Madrileña de Salud Mental en torno a la reforma de la ley del aborto

Los abortos que ilegaliza la ley Gallardón cuestan en el extranjero entre 550 y 6.400 euros

Así será el día a día con la nueva ley del aborto: diez casos personales. Patricia Rafael


A la mateixa secció:


Comunicat d’Anticapitalistes de Catalunya davant les eleccions del 21D


Ante la situación en Catalunya


Defensem la República Catalana i obrim el Procés Constituent


Desobeïm el 155


Per un procés constituent popular a Catalunya


Crida de la IV Internacional per Catalunya. Donem suport a la lluita del poble català.


Va de democràcia: Activistes valencians promouen un manifest en defensa del referèndum català


Declaración de la IV Internacional sobre los acontecimientos en curso en Catalunya


Desobeïm el Règim, construïm República. Des d’Anticapitalistes demanem el vot pel Sí en el referèndum de l’1 d’octubre.


Comunicado de Anticapitalistas en defensa del referendum en Catalunya

Creative Commons License Esta obra est� bajo una licencia de Creative Commons by: miquel garcia -- esranxer@gmail.com