contacte: anticapitalistes@anticapitalistes.net

  

Anticapitalistes
  
diumenge 1 de juliol de 2012 |
El foc i les retallades cremen el País Valencià

Comunicat d’Esquerra Anticapitalista

La catàstrofe ecològica de l’incendi que s’ha originat al País Valencià és indubtable en aquests moments i encara no podem saber quines acabaran sent la seua magnitud i repercussions. De moment s’han cremat ja 45.000 hectàrees i les possibilitats de poder parar el foc no estan gens clares. El desastre de la crema de la massa forestal pot veure’s agreujat si l’incendi afecta instal·lacions o infraestructures que poden quedar fora de control i emetre, per exemple, substàncies tòxiques, com és el cas de l’abocador d’escombreries de Dos Aigües, situat dins de la zona que s’està cremant.

Més enllà de les circumstàncies aleatòries i accidentals que han contribuït a la ràpida i massiva extensió de l’incendi està clar que existeixen responsabilitats evidents de l’administració i del govern valencians. Encara que el conseller de governació Serafín Castellano ha manifestat que els mitjans aeris i terrestres per a lluitar contra els incendis eren els mateixos que l’any passat, la veritat és que els corresponents pressupostos s’han reduït en un 13,6%, que el total de brigades hàbils a passat de 25 a 7 i que el nombre de brigadistes s’ha reduït en mil persones. Novament ens trobem davant una política de retallades que afecta als serveis públics que, ja d’entrada, es trobaven per sota del nivell que garantiria una real eficàcia en el seu funcionament.

Però no només les infraestructures de lluita contra els incendis són deficients i es retallen, la catàstrofe deixa al descobert greus problemes, en primer lloc el relatiu al canvi climàtic i com aquest augmenta el risc d’incendis. Per altra banda, les actuals polítiques mediambientals, forestals, agrícoles, de residus, i urbanístiques, el desenvolupament de les quals s’ha fet exclusivament amb criteris mercantils i sense cap tipus de directriu de sostenibilitat ecològica, impedeixen igualment la prevenció eficaç

Resulta també molt significatiu respecte de com es fan les coses a el País Valencià i en l’Estat espanyol que al president del govern, Mariano Rajoy, que ha viatjat a Kíev per a estar present a la final de l’eurocopa de futbol, s’haja limitat a transmetre el seu suport al president Fabra, sense plantejar-se personar-se en l’àrea afectada. Sembla que el teatral i xovinista espectacle de la final balompèdica importa molt més que el desastre ecològic que ara mateix està succeint.

A més d’exigir-se que, de manera immediata, es posen tots els mitjans a l’abast del País Valencià i d’altres llocs de l’Estat per a lluitar de manera eficaç contra l’incendi, s’han de demanar també responsabilitats polítiques als que, amb les seues polítiques de retallades, han impedit que els mitjans preventius i d’extinció siguen els adequats. Però, amb major amplitud de mires, s’han de demanar responsabilitats també per una polítiques productives i mediambientals que afavoreixen el canvi climàtic- amb tots els seus riscos inherents -i que tampoc aporten els mitjans per a una prevenció eficaç en els àmbits de la silvicultura i del tractament de les masses forestals, activitat agrícola i ramadera, eliminació d’urbanitzacions en zones pròximes als boscos, ubicació d’infraestructures que es puguen veure afectades pels incendis, etc.

Cal també apuntar que si ara estem davant d’un desastre ecològic, ens veurem també abocats, per les mateixes polítiques, a desastres en matèria d’educació, sanitaris i en tots aquells àmbits afectats pels serveis públics, que pot ser no tinguen una visualització immediata tan contundent com els incendis però sí uns efectes i repercussions igual de desastrosos.

Sens dubte una catàstrofe de tal magnitud com l’actual hauria d’implicar la dimissió en ple del govern valencià, començant pel conseller de governació Serafín Castellano i el president de la Generalitat Alberto Fabra. També s’imposa, per descomptat, una revisió completa de les polítiques econòmiques, de lluita contra el canvi climàtic, forestals, agrícoles i ramaderes, urbanístiques, mediambientals i de consum que faciliten que tinguen lloc desastres com aquest.

Tots els mitjans necessaris per a acabar amb l’incendi!!

Dimissió del President Alberto Fabra, del conseller Serafín Castellano i de tot el seu govern!!

Per una lluita eficaç contra el canvi climàtic!! Aplicació de polítiques eficaces i ecològicament sotenibles que permeten prevenir els incendis!! Ni una retallada més!!

Llegir comunicat en castellà


A la mateixa secció:


Comunicat d’Anticapitalistes de Catalunya davant les eleccions del 21D


Ante la situación en Catalunya


Defensem la República Catalana i obrim el Procés Constituent


Desobeïm el 155


Per un procés constituent popular a Catalunya


Crida de la IV Internacional per Catalunya. Donem suport a la lluita del poble català.


Va de democràcia: Activistes valencians promouen un manifest en defensa del referèndum català


Declaración de la IV Internacional sobre los acontecimientos en curso en Catalunya


Desobeïm el Règim, construïm República. Des d’Anticapitalistes demanem el vot pel Sí en el referèndum de l’1 d’octubre.


Comunicado de Anticapitalistas en defensa del referendum en Catalunya

Creative Commons License Esta obra est� bajo una licencia de Creative Commons by: miquel garcia -- esranxer@gmail.com